Er zijn maar weinig hypotheken die dertig jaar lang onveranderd blijven doorlopen. Tussentijds zijn er altijd wel aanleidingen voor veranderingen. Doet zo'n situatie zich voor, dan kun je uiteraard altijd voor advies terecht bij Royal Finance.

Een aantal oorzaken op een aanpassing te brengen aan de hypotheek vind u onderstaand:

 • Looptijd
  De looptijd van een hypotheek is meestal 30 jaar. Dat maakt een hypotheek betaalbaar. De aflossing duurt dertig jaar en de hypotheekrenteaftrek wordt ten volle benut. Toch kunnen er redenen zijn om de looptijd van een hypotheek aan te passen, dit is voornamelijk voor mensen die een hypotheek hadden voor 01-01-2013.
 • De lasten (tijdelijk) verlagen
  Verwacht je enige periode hogere maandlasten te hebben, of heb je minder inkomsten, dan is het soms mogelijk om de hypotheeklasten (tijdelijk) te verlagen. Ook als jouw woning flink in waarde is gestegen kan dit aantrekkelijk zijn.
 • Wijzigen tenaamstelling
  Een veelvoorkomende wijziging is een wijziging van de tenaamstelling. Als je gaat samenwonen of juist uit elkaar gaat, kan het gewenst zijn dat de aansprakelijkheid voor de hypotheek aangepast wordt.
 • Omzetten of oversluiten
  Soms kan het aantrekkelijk zijn om je hypotheek niet aan te passen maar om te zetten of over te sluiten. Vaak is oversluiten binnen de rentevaste periode echter niet zo voordelig als het lijkt.
 • Verhogen hypotheekbedrag
  Er zijn verschillende redenen om je hypotheek tussentijds te verhogen. Zo kun je extra geld nodig hebben voor een verbouwing of om achterstallig onderhoud te (laten) verrichten.
 • Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
  Wanneer je uit elkaar gaat, is de mogelijkheid er niet altijd dat één van beiden de hypotheek oversluit op naam, bijvoorbeeld door een tekort aan leencapiciteit. Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid is dan een alternatief om de huidige hypotheek te behouden en één iemand te ontslaan van de hypotheek.
 • Reparatie
  Soms is het gunstig te huidige hypotheek bij de huidige geldverstrekker te behouden, en enkel de aflosvorm aan te passen. 
 • Rentemiddeling
  Indien u niet wenst over te sluiten, of de mogelijkheid niet heeft, is er een mogelijkheid rentemiddeling toe te passen. U houdt dan uw huidige hypotheek in stand maar de geldverstrekker gaat middelen in de rente, dit lijdt meestal tot een renteverlaging.

Onderdeel van

Royal Finance is aangesloten bij:

Erkend Financieel Adviseur Hypotheekbond KIFID Advieskeuze.nl
Kunnen wij u terugbellen?
© Royal Finance, 2023 Disclaimer | Privacy Statement | Beloningsbeleid
Royal Finance icon