Er zijn enorm veel soorten manieren om je hypotheek af te lossen. Iedere manier kent zijn eigen voor en nadelen. Het is dan ook enorm belangrijk te gaan voor een vorm die past bij u als persoon en uw wensen maar ook bij uw persoonlijke situatie.

Er wordt een groot onderscheid gemaakt tussen hypotheken gesloten voor 01-01-2013 en hypotheken gesloten na 31-12-2012. Indien u uw éérste hypotheek heeft gesloten ná 31-12-2012 blijven eigenlijk alleen de vormen Linear en Annuïtair over indien u optimaal gebruik wenst te maken van uw fiscale aftrek. Natuurlijk heeft u ook de mogelijkheid deze te combineren. Afhankelijk van uw wensen en situatie past de ene vorm beter dan de andere. Heeft u een hypotheek afgesloten vóór 01-01-2013 heeft u andere mogelijkheden, kunt u uw hypotheekvorm aanhouden en ook meenemen naar een nieuwe hypotheek. Onderstaand vind u een aantal hypotheekvormen opgesomd.

  • Annuïteitenhypotheek
    Bij een annuïteitenhypotheek betaald u een vast brutobedrag per maand. Binnen het vaste bedrag dat u betaald veranderd de verhouding tussen rente en aflossing. Gedurende de looptijd bestaat het bruto bedrag steeds meer uit aflossing en steeds minder uit rente. Omdat u naarmate de looptijd zich vorderd minder rente betaald en dus minder renteaftrek ontvangt, wordt het nettobedrag steeds hoger.  Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek of het hypotheekdeel volledig afgelost.
  • Lineaire hypotheek
    Bij een lineaire hypotheek betaald u elke maand een vast bedrag aan aflossing en daarnaast betaald u rente. U start met een hoger brutobedrag, maar deze daalt tijdens de looptijd omdat u steeds minder rente hoeft te betalen over het hypotheeksaldo. Zoals ook bij de annuïteitenhypotheek staat het saldo van deze lening aan het einde van de looptijd op € 0,-.
  • Aflossingsvrije hypotheek
    Bij een aflossingsvrije hypotheek is er geen sprake van aflossing, de naam zegt eigenlijk al genoeg. U betaald enkel en alleen rente over de lening. Uiteraard is de mogelijkheid er extra af te lossen indien gewenst, en wanneer u dit doet zal u ook minder rente hoeven te betalen omdat het openstaande saldo daalt. Indien u dit niet doet, blijft de lening gedurende de looptijd gelijk en aan het einde van de looptijd dient u een keuze te maken om de lening af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van herfinanciering, contante betaling of verkoop.
  • Bankspaarhypotheek
    Bij een bankspaarhypotheek los je niet direct af maar is het doel de leningsom bij elkaar te sparen. De inleg wordt vervolens op een spaarrekening gezet bij de betreffende geldverstrekker waar je wel rente over ontvangt maar waar je niet over kunt beschikken. Over de opgebouwde waarde krijg je rente en dan is het doel aan het einde van de looptijd de lening in één keer af te betalen met de opgebouwde spaarrekening.
  • Spaarhypotheek
    Een spaarhypotheek is eigenlijk soort gelijk aan een bankspaarhypotheek. Overigens heb je wel een gegarandeerd eindkapitaal en dat is vaak ook het bedrag dat bij tussentijds overlijden uitgekeerd wordt en in mindering wordt gebracht op de schuld. In de spaarhypotheek zit altijd een overlijdensrisicoverzekering verwerkt.
  • Beleggingshypotheek
    Eigenlijk zegt de naam het al. Je lost niet af maar je spaart geld op een beleggersrekening. Het ingelegde geld wordt geïnversteerd in beleggingen zodat je, bij gunstig rendement, eerder de schuld kunt aflossen. Beleggen is overig wel met een risico omdat er geen gegarandeerd rendement is. Het kan bij een beleggingshypotheek dus zo zijn dat de beleggersrekening tegenvalt en je dit door middel van eigen geld moet aanvullen.

Er zijn nog meer hypotheekvormen, maar bovengenoemde zien wij het vaakst voorbij komen. Vraagt u zich af wat u met uw hypotheek moet doen? Of een andere vorm wellicht beter bij uw wens past of voordeliger is? Vul dan onderstaand uw naam en telefoonnummer in, dan nemen wij z.s.m. contact met u op voor een vrijblijvend advies.

Onderdeel van

Royal Finance is aangesloten bij:

Erkend Financieel Adviseur Hypotheekbond KIFID Advieskeuze.nl
Kunnen wij u terugbellen?
© Royal Finance, 2024 Disclaimer | Privacy Statement | Beloningsbeleid
Royal Finance icon